Bolagstrans Dator.

Värderingsdata lanserar marknadens mest kompletta informationstjänst för komm...

Läs mer Läs mer
Miljörisker Karta.

Vi lanserar Miljörisker: Nu kan du enkelt se miljörisker i hela Sverige!

Läs mer Läs mer

Färsk statistik från Värderingsdata, Sveriges ledande fastighetsinformations- och analysföretag, visar att den totala transaktionsvolymen på 119 miljarder kronor 2023 är den lägsta på ett decennium. Trots det dystra läget finns det ljuspunkter: industri- och logistiksegmentet har blomstrat och är det segment sett till volym som omsatte mest under 2023. Två månader in på det nya året har transaktionsvolymen redan ökat med 65 procent jämfört med samma period förra året. 

Industri– och logistiksegmentet blomstrade
Även om kräftgången för kommersiella fastighetstransaktioner fortsatte under 2023 så gick utvecklingen för industri- och logistiksegmentet starkt. För första gången utgör industri- och logistik det största segmentet och det är tack vare utländska aktörer som segmentet nu står för hela 24 procent av den totala transaktionsvolymen.

"Trots kraftigt sjunkande transaktionsvolym, osäker ekonomi och ett upplevt svalare intresse från utlandet stod de utländska investerarna för hela 25 procent av transaktionsvolymen" säger Kristina Andersson Analyschef för kommersiella fastigheter & affärsutveckling på Värderingsdata.

Hetaste områdena 2023
Ur ett geografiskt perspektiv sker de flesta och de största affärerna i de tre storstadsområdena. Totalt görs närmare 84 procent av affärerna i de tre regionerna där Storstockholm står för 54 procent (64,2 mdr kronor) av volymen, Storgöteborg 15,9 procent och Stormalmö 13,7 procent.

"De tre storstäderna står för de flesta och största affärerna. Men det är också intressant att orter som Sigtuna och Västerås kvalar in på topp 5-listan med en transaktionsvolym på 3,4 miljarder kronor vardera. Men den största skrällen är Vaggeryds kommun som gjorde fastighetsaffärer för 2,4 miljarder kronor med strax under 15 000 invånare. Det är orter som alla ligger centralt, har nära till stora infrastrukturhubbar och gynnas av intresset för industri- och logistikfastigheter." säger Kristina Andersson.

Fastighetsmarknaden nära vändning
"Vi kan konstatera att fastighetsmarknaden är nära en vändning. Bara under årets första två månader har transaktionsvolymen ökat med 65 procent jämfört med samma period förra året och uppgår till 21 miljarder kronor. Det är en mycket kraftig ökning och en stark signal om att marknaden har börjat vända upp igen." avslutar Kristina Andersson.

 

Transaktionsvolym kommersiella fastigheter 2023

Tabellen är fri för publicering i samband med artikel och med angivande av källa. Den kompletta listan över kommunranking för kommersiella fastigheter finns att hämta nedan hämta här.


Kontaktperson

Kristina Andersson

Analyschef för kommersiella fastigheter & affärsutveckling

Kristina Andersson.